" A Physical therapist has the brain of a scientist, the heart of a humanist and the hands of an artist "

Kinesitherapie

Kinesitherapie of fysiotherapie is de therapie die zich bezighoudt met de behandeling van klachten aan het steun- en bewegingsapparaat van de mens.

Opnieuw leren lopen, terug gaan sporten, een blessure voorkomen, terug gaan werken…
De kinesist specialiseert zich in het herstel van alle spier- en gewrichtsaandoeningen.
Voor revalidatie na trauma's, operaties en grotere letsels bent u eveneens bij ons aan het juiste adres.

Manuele Lymfedrainage

Dit is een zachte massagetechniek die de bedoeling heeft om een teveel aan vocht (lymfe) dat zich tussen onze weefsels bevindt af, of weg, te voeren langs specifieke kanalen (lymfebanen).

De lymfedrainage onderscheidt zich van een klassieke massage door haar specifieke pijnloze handgrepen.

Het zijn o.a. ritmisch draaiende pompbewegingen, die met de vlakke hand of met de vingers in een bepaalde richting een lichte gedoseerde druk geven op het weefsel.

Buiten de stimulatie van de vochtdoorstroming, mochten we ervaren dat de manuele lymfedrainage ook een invloed heeft op een goede werking van ons immuunsysteem en zij doet eveneens onze stress afnemen.

De lymfedrainage heeft te veel toepassingsgebieden om ze alle op te sommen. In onze praktijk behandelen wij meestal patiënten die een operatie ondergingen, oedeem na borstamputatie of na bestraling. Ook circulatieproblemen aan de benen tot open beenwonden. De methode heeft een goede invloed op reumatische ontstekingen, klachten aan het zenuwstelsel, fibromyalgie en het chronisch vermoeidheidsyndroom.

Bij oedeempatiënten bestaat een goede therapie hierin, dat men aandacht heeft voor de huidverzorging en dat, in sommige gevallen, de lymfedrainage ondersteund wordt door een compressietherapie. Dit wil zeggen, dat het bekomen resultaat vastgelegd wordt bij middel van speciale windels (bandageringen) om daarna over te gaan op steunkousen.

In uitzonderlijke gevallen wordt gebruik gemaakt van apparatuur die tot doel heeft de manuele lymfedrainage te ondersteunen en na te bootsen, zonder ze echter te kunnen vervangen.

Perinatale Kinesitherapie

Dit is de algemene term voor de kinesitherapeutische begeleiding voor, tijdens en na de bevalling. Voor de bevalling zijn vooral volgende aspecten belangrijk:

  • Conditie van de toekomstige moeder, haar lichaam ondergaat immers grote veranderingen.
  • Verhelpen van kleine ongemakken kan hier ook worden aangepakt.
  • Aanleren van relaxatie, belangrijk voor het comfort tijdens de zwangerschap maar ook rechtstreeks toepasbaar tijdens de bevalling.
  • Aanleren van technieken als hulp bij de bevalling. Bij dit deel van de begeleiding is de toekomstige vader nauw betrokken.

Tijdens de bevalling wordt de begeleiding meestal overgenomen door de vroedvrouw.

Na de bevalling wordt het herwinnen van postuur en conditie het belangrijkste aandachtspunt, en dat is geen overbodige luxe, want problemen van rug en bekkenbodem, en verzwakking van de buikspieren worden best zo snel mogelijk aangepakt.
Vandaar dat hier, indien mogelijk, al tijdens het ziekenhuisverblijf mee wordt begonnen, om onmiddellijk nadien nog intensiever te worden voortgezet.

Cardio-respiratoire Kinesitherapie

In het cardio- respiratorisch systeem zijn de werking van het hart, de longen en de bloedcirculatie onherroepelijk met elkaar verbonden.
Ondanks het feit dat de cardiale- en respiratorische revalidatie veel aspecten gemeen hebben, vertegenwoordigen ze ieder een specifiek revalidatiedomein en moeten ze ook als dusdanig benaderd worden.

Bij cardiovasculaire aandoeningen (bypass, stent, Myocard-infarct ) komen de patiënten na hun hospitalisatie bij ons terecht voor cardiale revalidatie.
Er worden fysieke inspanningen geleverd ten einde een beter fysieke conditie na te streven, uiteraard onder controle van de bloeddruk en de hartslag.

Het is algemeen aanvaard dat regelmatig uitvoeren van fysische inspanningen belangrijk is in de preventie van een cardiovasculaire pathologie.
Er is tevens aangetoond dat de kans op een re-infarct afneemt en de functionele capaciteit toeneemt wanneer cardiale patiënten gerevalideerd worden. 

Respiratorische revalidatie bestaat uit de diagnostiek, preventie en behandeling van stoornissen van de ademfunctie.
De stoornissen van de ademhalingsfunctie kunnen veroorzaakt worden door stoornissen in het ventilatorische systeem en door stoornissen in het gasuitwisselingssysteem.
Wij gaan onze behandeling richten op de stoornissen in het ventilatorisch systeem: thoraxwand, ademspieren en luchtwegen.

 

Wenst u meer informatie over de verschillende soorten therapie die wij u kunnen aanbieden?
Aarzel dan niet om ons te contacteren: